Amelandjournaal – Dag 3

Vanochtend hebben we met zijn allen flink uitgeslapen. Het ontbijt werd namelijk pas om 9 uur geserveerd omdat de bakker zich deze week flink voor ons moest uitsloven. Voor morgen is hij nu alvast bezig, dan worden we ‘s ochtends namelijk getrakteerd op Amelands sûkerbôle. Tijdens het ontbijt bleef er één vraag door ons hoofd spoken: Wie heeft er nou aan die fiets gelikt? Een eenduidig antwoord hebben we nog niet kunnen vinden, maar wel hebben we op een of andere manier een gevoel dat het morgen weer gebeurt.

Rond een uur of 10 vertrokken we naar het Amelands Natuurmuseum. Daar wilden we namelijk ruim op tijd zijn voor het voeren van de vissen (11 uur). In het museum konden de leerlingen kiezen uit een speurtocht voor tot 12 jaar en een speurtocht voor boven de 12 jaar. De meesten kozen na de uitputtingsslag van gister voor de makkelijkere versie, maar ook die bleek niet eenvoudig. Het voeren van de vissen en vooral de grootte van de vissen die in de Noord- en Waddenzee voorkomen, liet veel kinderen versteld staan. Bij de leiding gingen in die donkere ruimte echter enkele oogjes kortstondig dicht.

Bij terugkomst op de boerderij werd er genoten van een broodje knakworst en werd er nog even gechilled voordat de groep het dorp Nes in trok. In het dorp hadden de kinderen de vrijheid om zelf te kiezen wat ze gingen doen en waaraan ze hun zakgeld wilden uitgeven. Er werden vooral veel souvenirs gekocht, maar ook de speelhal en de lokale supermarkt konden op de nodige klandizie rekenen. Toen alle kinderen in het afgesproken tijdsvenster weer terug “thuis” waren, bleef er nog genoeg tijd over om te chillen, te voetballen en wakkerdam onveilig te maken. In de keuken was de kookbrigade inmiddels druk bezig met het bakken van een flinke pannenkoekentoren.

Rond een uur of 19:00 was de voorraad pannenkoeken ondertussen groot genoeg om te kunnen voldoen aan de wensen van 48 hongerige deeltijd-eilanders. Voor de leiding bleef helaas niets over, zij moesten het met de restjes van de afgelopen dagen doen. Na het uitbuiken was het tijd voor De Bonte Avond. Er stonden zes acts op het programma. We werden onder andere getrakteerd op gitaarspel, zang en een aantal vermakelijke acts.

Toen het buiten donker geworden was, waren de sterren goed zichtbaar aan de heldere hemel; ook vandaag hebben we een heerlijke dag op weergebied gehad. In het donker begonnen we aan het afsluitende nachtspel. De groepjes kinderen trokken al speurend door het dorp Nes en puzzelden zich een weg richting het eindpunt. Wij beleefden er veel plezier aan, de meeste inwoners genoten met ons mee, een enkeling heeft zich waarschijnlijk afgevraagd waar toch die lichtstralen in de woonkamer vandaan kwamen. De avond werd afgesloten met een laatste keer chips en ranja en daarna werden de tanden gepoetst en waren enkele kinderen zo verstandig om alvast hun tas voor vertrek te pakken.

Morgen staan we vroeg op om het hier weer veegschoon achter te laten en de laatste spullen in te pakken. We kijken terug op een zeer geslaagd kamp met een uitstekende onderlinge sfeer, veel spelletjes en erg weinig overgebleven stemgeluid. Tot morgen!

Klik hier voor het Amelandjournaal van dag 2.

Klik hier voor het Amelandjournaal van dag 1.